Brasserie Les Deux Palais

Poměrně systematicky si postupně procházím historické pařížské kavárny, restaurace a brasserie. Mám ráda jejich atmosféru, zařízení a dekorace z doby secese nebo art-déco, a samozřejmě i jídelní lístky. Tady na blogu mám sice ty úplně nejslavnější z nich, jako je Le Procope, Les Deux Magots, Café de Flore, La Rotonde, La Coupole, Le Dôme nebo Julien a mnohé další, přesto ale spousta krásných míst ještě chybí. Jedním z nich je i brasserie Les Deux Palais, ležící v centru města na ostrově Île de la Cité mezi Notre-Dame, Sainte-Chapelle a Conciergerie, v těsném sousedství květinového trhu.

Samotný název brasserie označuje původně restauraci, jaké v Paříži od poloviny 19. století zakládali Alsasané, kteří sem přinesli kult piva. Společně s ním pařížskou scénu obohatila gastronomie, ovlivněná německými pivovary, které zde prosazovaly nejen techniky vaření piva, ale také kulinářské tradice, založené na alsaské kuchyni, plné grilovaného masa, uzenin, kysaného zelí, pečené a konfitované drůbeže, hranolků, ale také šneků nebo mořských plodů. 

Brasserie v Paříži vznikaly většinou podél hlavních širokých bulvárů, které si po asanaci v polovině 19. století přál Napoleon III. Architektura domů, které byly podél těchto nových tepen budovány, nabídla pro alsaské pivnice dostatek prostoru. Jejich interiér byl proto často velmi rozlehlý a v souladu s tehdejším architektonickým stylem a pařížskou elegancí plný dřevěných obložení se secesními motivy a dekoracemi, vyřezávaným nebo ohýbaným nábytkem, koženého čalounění lavic podél stěn, propracovanými vitrážemi, mosazným zábradlím, oddělujícím jednotlivé části, a ohromnými zrcadly. Architektura starých pivovarů tak hrála a dodnes hraje zásadní roli v jejich nadčasovém kouzlu. Samozřejmě, že velká část brasserií postupem doby zanikla, některé však přežily 20. století a v průběhu doby pomohly vytvářet kulturní a historickou tradici města.

Brasserii Les Deux Palais jsem kvůli jejímu umístění v centru několika významných turistických atrakcí vždycky brala jako neosobní turistické místo, ne-li rovnou jako turistickou past. Na podzim jsem však měla třikrát po sobě neplánovanou příležitost ji navštívit a její interiér mě příjemně překvapil. Odpovídal přesně tomu, jak jsem si takovou pařížskou secesní pivnici představovala, a potvrzuji, že stojí za návštěvu nebo aspoň za rychlou dopolední kávu už jen kvůli svému dekoru. Také jídelní lístek je tradiční v tom smyslu, jak tuto tradici popisuji nahoře (i když já jsem s tím měla trochu problém, protože mi všechno připadalo moc těžké a objemné, ale nakonec jsem vždy vybrala dobře a byla jsem spokojená).

A proč název brasserie připomíná dva paláce? Jméno jí daly dva přilehlé justiční paláce – leží totiž přímo naproti Palais de Justice, vybudovaného ve zdech původního královského paláce, a sousedí s ohromnou budovou obchodního soudu. Tam se podíváme hned příště.

Brasserie Les Deux Palais, 4. obvod, 3 boulevard du Palais