Paříž 1874, vynalezení impresionismu

Tak se jmenuje výstava, která se v současné době koná v Musée d’Orsay při přilezitosti sto padesáti let od uskutečnění prvního nezávislého výtvarného salónu v roce 1874.

Salónu se tehdy zúčastnila skupina avantgardních malířů, kteří se rozhodli vystavovat jako opozice proti každoročnímu oficiálnímu salónu, kterým někteří opovrhovali a jiní na něj nebyli, i přes svou snahu, připuštěni. Třicet tři z nich si proto pronajalo rozlehlý ateliér fotografa Nadara na boulevardu des Capucines, kde rozvěsili svoje díla. Skupina to byla značně nesourodá, lišili se stylem, zaměřením, tématy, uměleckým výrazem, a koneckonců i generačně a sociálně. Spojovalo je v podstatě jen to, že zaplatili vstupní poplatek a že toužili předvést svoji práci veřejnosti.


Expozice v Musée d’Orsay proto není tak úplně o vzniku impresionismu, ani o malířích impresionistech, ale je to spíš výstava o výstavě a o jejím zasazení do kontextu doby a o vztahu k oficiálnímu salónu.

Claude Monet: Východ slunce, imprese, 1874. Plátno, díky kterému to všechno vzniklo.


Přestože je tento první nezavislý salón dnes považován za mezník v historii malby, slovo impresionismus na něm tehdy ještě oficiálně nepadlo. Známá historka o tom, že toto slovo poprvé vyslovil novinář Louis Leroy v reakci na Monetův obraz, je prý sice pravdivá, výraz impresionismus se však ujal až v roce 1877 po třetím salónu tohoto hnutí, kdy se tak začali označovat i sami jeho členové.

Mimochodem, název obrazu byla pouze náhoda. Monet svůj obraz původně poslal bez pojmenování a když ho po něm organizátoři chtěli, nazval ho „Pohled na Le Havre“. To mu však neprošlo s tím, že tam město není vidět, a proto prý řekl: „Tak tam napište Východ slunce, imprese“. Obraz sám tehdy na salónu prošel bez velkého povšimnutí a stal se slavným až na začátku 20. století.

Auguste Renoir, Houpačka, 1876

Claude Monet, V pokoji, 1877

V Musée d’Orsay teď můžeme vidět velkou část obrazů, které byly na tomto prvním nezávislém salónu představeny, a to dokonce i v původním řazení, které tehdy i dnes otvíraly obrazy Augusta Renoira, který se v organizování salónu velmi angažoval. Následují díla Pissarra, Sisleyho, Degase, Moneta, Cézanna, Berthe Morrisotové a dalších umělců, které dnes řadíme mezi impresionisty. Kromě toho jsou tu i díla, která jejich autoři představili na následujících nezávislých salónech v roce 1876 a 1877. Některé z obrazů, zapůjčené ze zahraničí, hlavně z USA, jsou ve Francii vystavovány poprvé po dlouhých desetiletích.

Edgar Degas, Žehlířka, 1869

Gustave Courbet: Útesy v Étretatu po bouři, 1870

Paul Cézanne, Moderní Olympie, 1873-1874

Výstava trvá do 14. července. Doporučuji koupit vstupenky předem přes internet, abyste se vyhnuli nekonečné frontě. I tak je nezbytné obrnit se proti davům, které budou ještě čím dál víc houstnout s tím, jak se bude blížit termín ukončení výstavy.

Paris 1874, inventer l’impressionisme
Musée d’Orsay, 7.obvod, Esplanade Valéry Giscard d’Estaing

Otevřeno: denně kromě pondělí 9,30 – 18 hod, ve čtvrtek do 21,45 hod.

Vstupné: 16 eur