Muzeum hracích karet

Dnešní cíl leží sice těsně za hranicí Paříže, ale pořád ještě nás k němu přiveze metro. Do Issy-les-Moulineaux poblíž Porte de Versailles jezdí dvanáctka a náš cíl najdeme jen kousek od místní radnice. Po vystoupení z metra se vydáme do příkré uličky ke staré budově zvláštního lomeného tvaru, která svojí architekturou připomíná zámky ze 17. století a která je propojena skleněnou krytou lávkou s vedlejší supermoderní stavbou.

Ten podivný tvar budovy, která zde jako jediná zůstala z původního rozlehlého sídla, se snadno vysvětlí při pohledu na spodní obrázek, na kterém je zobrazen bývalý zámek v Issy. Vyhořel v roce 1871 v době bojů Pařížské komuny a už nikdy nebyl obnoven. Zřícenina byla definitivně odstraněna až po roce 1910, kdy byla také zachráněna jediná použitelná část zámku – jeden ze dvou vstupních pavilonů, mezi kterými stávala brána. To je přesně ta stavba, kterou vidíme na horních fotografiích.

Na zámek pocházející ze 16. století se v roce 1606 přijela ukrýt před morem Marguerite z Valois, známá jako královna Margot, první manželka krále Jindřicha IV., které se tady tak zalíbilo, že ho od původního majitele odkoupila. Dalším slavným vlastníkem se stal kolem roku 1699 princ Conti z bourbonské větve královské rodiny. V rukou jeho potomků zůstal zámek až do konce 18. století a i když pak rodina zámek prodala, jejich jméno s ním zůstalo spojeno i nadále a dodnes se odráží v názvu pozůstatku zámku, kterému se říká Pavilon Conti.

Kromě tohoto pavilonu zůstala ze zámku zachována i část zahrady, původně navržená královským zahradním architektem Le Nôtrem, která se dříve táhla v délce více než kilometr a která dnes slouží jako městský park.

Zajímavostí je, že některé stavební a dekorační prvky ze zničených budov odkoupil ještě před jejich likvidací sochař Auguste Rodin pro svůj dům v nedalekém Meudonu, kde je použil při rekonstrukci sídla a při dostavbě svého ateliéru (jehož štít, který je vidět na jedné z mých fotografií ve výše uvedeném odkazu, pochází ze vstupního portálu zámku v Issy).

Dnes je pavilon Conti ve vlastnictví města, které v něm zřídilo muzeum své historie. Ve vedlejší nově postavené budově je umístěno muzeum hracích karet a také výstavní prostory, v nichž jsou pořádány krátkodobé výstavy, které se týkají jakkoliv buď historie města a jeho okolí nebo témat spojených s hrami všech druhů a typů. Jen pro ilustraci šířky záběru muzea – před pár lety jsem sem jela na výstavu malířů od doby impresionismu až do 30. let 20. století, kteří působili v okolí Issy, zatímco současná výstava (trvá do 13. srpna 2023), představuje fenomén sběratelských kartiček s Pokémony, od jejichž uvedení na trh uplynulo třicet let.

Samotné muzeum hracích karet, které je jediným ve Francii, vzniklo v roce 1981 a otevřelo se v nových prostorách v prosinci 1997. Základem exponátů byl v roce 1930 dar soukromé historické sbírky se sadami starých karet nejen z Francie, ale i z celé Evropy, především z Německa, Itálie a Španělska, a také z Asie. Všechny tyto staré poklady jsou dnes vystaveny v muzeu, které má v současné době přes jedenáct tisíc exponátů.

Pohled do suterénu budovy s nejstaršími exponáty

Přiznám se, že na této sadě karet mě nejvíc upoutal její název – Valdštejnská hra. Pochází z Německa z roku 1807 a zobrazení postav je inspirováno Valdštejnskou trilogií dramat Friedricha Schillera (Valdštejnův tábor, Piccolominiové a Valštejnova smrt).

Karty z roku 1751 jsou z Francie a sloužily k výuce zeměpisu. Pocházejí z okruhu rodiny prince Conti.

Francouzské karty ze 17. století. Díky nápisům, které jsou na nich uvedeny, se staly vzorem pro pojmenovávání jednotlivých typů postav, zobrazených na francouzských kartách.

Samotné karty však nejsou jedinými exponáty muzea. Najdeme tady i mnoho dalších předmětů, které se týkají karetních her, nebo jsou s nimi spojeny, jako například zobrazení karet na obrazech nebo v knihách, a také mnoho předmětů, inspirovaných barvami a typy karet.

Obraz neznámého francouzského malíře ze 17. století, který zobrazuje karetní hru čtyř hráčů, symbolicky znázorňujících alegorii lidského života. Zprava je to Čas, Láska, Lidský život a Smrt. První tři se dívají do karet Smrti, která má čtyři esa různých barev a nad všemi ostatními proto vyhrává.

Přilehlé Muzeum historie města připomíná nejvýraznější mezníky, včetně historie samotného zámku a prince Conti, a dále počátky letectví, se kterými je město spojeno díky tomu, že na jeho vojenském cvičišti prováděli své pokusy první francouzští průkopníci letectví, včetně Blériota. Nechybí ani umělci, kteří ve městě a jeho okolí působili, od Augusta Rodina až po Henriho Matisse nebo Jeana Dubuffeta, jehož monumentální dílo s názvem Figurová věž z roku 1968 stojí na nedalekém ostrově Saint-Germain, který také patří pod město Issy-les-Moulineaux. V muzeu je vystaven nejen model věže, ale i originální Dubuffetův návrh včetně kreseb jednotlivých plošek.

No a pokud se do Issy nedostanete, můžete si muzeum projít aspoň virtuálně na jeho stránkách.


Musée Français de la Carte à Jouer & Galerie d’Histoire de la Ville

Issy-les-Moulineau, 16 Rue Auguste Gervais

Jak se tam dostat: metro 12 Mairie d´Issy

Otevřeno: st, čt, pá 11 – 17 hod, so a ne 14 – 18 hod, v druhé polovině srpna zavřeno

Vstupné: 5,40 Eur, do 26 let zdarma

1 komentář: „Muzeum hracích karet