Barevná Nadace Louis Vuitton / La Fondation Louis Vuitton en couleurs

O Nadaci Louis Vuitton, díky které před téměř dvěma lety vyrostla na okraji Paříže dechberoucí budova, postavená podle návrhu architekta Franka Gehryho, jsem podrobně a s nadšením psala už TADY, kde najdete všechny detaily o stavbě. Budova slouží jako výstavní prostory, sama je ale tím nejzajímavějším exponátem.
Když jsem si přečetla, že budovu v rámci umělecké expozice opatřil barevnými prvky Daniel Buren (ano, ten Buren, který je autorem instalace černo-bílých sloupků na nádvoří Královského paláce), nedokázala jsem si představit, jak to může s tak zvláštní stavbou fungovat dohromady. Překvapivě může. Na jednotlivých skleněných plochách jsou šachovnicově rozmístěny čtverce ve třinácti barvách a všechny ty průhledy budovou, nečekané výhledy a odhalení jednotlivých stavebních prvků jsou teď zality barevným světlem a odrazy a vypadá to nečekané dobře.
Samozřejmě doporučuji nechat návštěvu na sluneční den, kdy jsou barevné efekty nejpůsobivější. Konec konců, ne nadarmo má Burenova práce název Pozorovatelna světla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Světelné a barevné odrazy a odlesky dosahují až do sníženého přízemí, kterému tady říkají Grotta – jeskyně. V něm se v magickém prostoru, vyznačeném vodními hladinami, sloupořadím a zrcadly s desítky odrazů, zrcadlí především žluté a oranžové plochy, které ladí se stejnobarevně vybaveným prostorem, který byl vytvořený podle návrhu dánského umělce Olafura Eliassona (mimochodem, ten je také autorem instalací, kombinujících kov a vodu, které jsou v letošním létě vystaveny v parku ve Versailles).
 
 
 
 
 
Prostory Fondation Louis Vuitton jsou věnovány modernímu umění. Momentálně jsou zde k vidění díla čínských umělců a protože mě moc neoslovila a některá na mě působila vysloveně deprimujicim dojmem, zapomněla jsem je, až na tyto dvě výjimky, i vyfotit.
 
 
 
 
Pohled do prostoru restaurace v přízemí s lustry ve tvaru ryb, které navrhl autor celého projektu Frank Gehry
 
 
 
 
Fondation Louis Vuitton
8, avenue du Mahatma Gandhi
16. obvod, Bois de Boulogne  

Otevřeno pondělí-středa-čtvrtek 12 – 19 hod, pátek 12 – 23 hod, sobota a neděle 11 – 20 hod

Vstupné 14 eur, děti do 3 let zdarma, do 18 let 5 eur, do 26 let 10 eur, rodinné vstupné 32 eur (1-2 dospělí a max 4 děti do 18 let), vstupenka platí i do vedlejšího dětského zábavního parku Jardin d´Acclimatation  

Jak se tam dostat: metro Les Sablons (linka 1), odtud cca 10-15 min pěšky, nebo miniautobus nadace, který odjíždí od Vítězného oblouku od stanice metra na rohu avenue de Friedland (jízdné 1 eur, neplatí na něj žádné jiné běžné jízdenky)

7 komentářů: „Barevná Nadace Louis Vuitton / La Fondation Louis Vuitton en couleurs

  1. Gita 30.6.2016 / 18:09

    Ta budova je úchvatná sama o sobě. Ale ten barevný kabátek je nesmírně slušivý!!!

    To se mi líbí

  2. Olga Suchomelová 27.6.2016 / 22:04

    Díky moc – tohle prima tip na hezký výlet: protože já i švagrová jsme v Paříži byly několikrát, tak bude jistě zajímavé prohlédnout si i něco jiného než ty obvyklé turistické atrakce…:-)

    To se mi líbí

  3. Paříž pro pokročilé 27.6.2016 / 21:11

    [4]: Určitě by to bylo nejlepší a rozhodně nejrychlejší. Autobus (odjíždí každých cca 15 minut) tam jede necelých deset minut a zastavuje přímo před budovou. Já jsem jela kolem poledne a jela jsem tím autobusem sama. Ani u pokladny nebyla tentokrát žádná fronta.V ceně vstupného máte navíc i vstup do vedlejšího zábavního parku Jardin d´Acclimatation.

    To se mi líbí

  4. Olga Suchomelová 27.6.2016 / 21:01

    Když se teď dívám na to Vaše doporučení, jak se tam dostat, tak pro nás by bylo asi nejpohodlnější využít toho miniautobusu; protože na tu stanici u Vítězného oblouku se snadno dostaneme busem, který nám odjíždí kousek od hotelu a konečnou má právě na té zastávce na Av. de Friedland:-)

    To se mi líbí

  5. Olga Suchomelová 27.6.2016 / 20:57

    Sem napište komentář[2]: No, jestli se nám podaří udělat si na tento výlet kousek místa v programu, tak tohle by za návštěvu rozhodně stálo 🙂 Je to rozhodně jedinečná stavba, prostě unikát!

    To se mi líbí

  6. pariz-pro-pokrocile 27.6.2016 / 20:01

    [1]: Ano, je to hodně rozmáchlé, ale přitom krásné, však se tam určitě příští týden vydáte, že? 🙂

    To se mi líbí

  7. Olga Suchomelová 27.6.2016 / 12:47

    Je to rozhodně impozantní stavba, velmi působivá. Zajímavé řešení, jen se mi zdá, že právě pro ty velkoryse řešené postory si tam musí připadat člověk obzvláště malinký, ne? 🙂

    To se mi líbí