Nadace Jean Dubuffet

Nadace Jeana Dubuffeta, rodáka z Le Havru (1901-1985), jehož snadno identifikovatelná díla se vyznačují ve velké většině jen červenou, modrou, černou a bílou barvou, slaví v letošním roce padesát let od svého založení. Ve svých pařížských prostorách v rue de Sèvres proto k tomuto výročí vystavuje některé své poklady a také podrobnou přehlídku své činnosti.

Nadace je jednou z mála institucí tohoto typu ve Francii, jejímž zakladatelem byl přímo sám umělec. S jeho činností však je spjata jen historie prvních deseti let. Po jeho smrti nadaci řídí správní rada, vedená jeho dcerou Isalminou.

Sbírky nadace dnes obsahují přes dva tisíce pět set děl, ať už jde o malby, kresby, grafiky, plastiky, architektonické modely, fotografie nebo dokumenty. Jsou to především odkazy samotného umělce, dary od jeho dcery a novější akvizice.

Vstup do sídla nadace ve dvorním traktu, s typickým Dubuffetovým panákem před vchodem

Dubuffet se narodil v roce 1901 v Le Havru, ale od roku 1918 žil a studoval malbu v Paříži. V dalších dvou desetiletích však pod vlivem pochyb o hodnotě umění i o svém talentu postupně přestal malovat, vrátil se do Normandie a převzal otcovu firmu na prodej vína. K umění se natrvalo vrátil až v roce 1942. Jeho první samostatná výstava se konala v roce 1944. V roce 1948 přistoupil k surrealismu, ale s hnutím se brzy rozešel a po delším uměleckém hledání svého stylu a pod vlivem psychologické literatury vytvořil termín Art Brut pro umění mimo estetické normy, vytvářené neprofesionály, jako jsou duševně nemocní, vězni nebo děti. Pod touto inspirací tvořil elementární, dětinské a často na pohled kruté figury, a zdeformované, absurdní a groteskní bytosti a architektonické celky.

Výstava podchycuje celý jeho umělecký vývoj, od klasických malířských začátků, přes plátna malovaná olejem se strukturou, doplňovanou pískem nebo slámou, až po projekty, složené z deformovaných postav. Najdeme zde také prezentaci jeho velkých projektů, v čele s tak zvanou „Closerie Falbala„, uměleckým komplexem, který Dubuffet vystavěl v Périgny-sur-Yerres ve kraji Val-de-Marne, kde z betonu, epoxidu a polyuretanu vytvořil vilu, sloužící jako místo meditace, obklopenou vysokými zdmi, to vše dekorované jeho typickým stylem ve třech barvách, lemovaných černými linkami.

Dvorní ateliér, ve kterém nadace sídlí, představuje svoji novou expozici ve třech částech. Jedna místnost je věnována vizuální časové ose, zachycující padesát let činnosti nadace, další dvě místnosti, rozdělené vloženou galerií, jsou věnovány hlavním dílům ze sbírky se zaměřením na portréty a postavy. Poslední místnost evokuje jeho ateliér ve Vincennes.

Jako důkaz o tom, že i k umění Art brut vede nedříve cesta přes zvládnutí všech zákonitostí malby, slouží především portréty, na kterých je často zobrazena jeho dcera

Dvorní ateliér, ve kterém nadace sídlí, nebyl Dubuffetovým ateliérem, umělec ho dokonce nikdy ani neviděl. Nadace ho zakoupila až po jeho smrti. Je to úžasné místo samo o sobě, jak díky své dispozici, tak i půvabu dvora se zahradou, přes který se do ateliéru dostaneme poté, co z ulice projdeme chodbou zcela banálního činžáku.

Dubuffetova díla můžeme vidět v Paříži na několika místech – jedna z jeho typických figur stojí například v Tuilerijské zahradě nedaleko Orangerie. Další jeho velké dílo, Věž figur, najdete na Ile-Saint-Germain v Issy-les-Moulineaux na jihozápadním okraji Paříže – nebo taky tady na blogu v TOMTO ČLÁNKU.

Tour aux Figures na Ile-Saint-Germain

Fondation Jean Dubuffet, 6. obvod, 137 rue de Sèvres

Otevřeno denně od 14 do 18 hod, kromě sobot, nedělí, svátků a celého srpna


Vstupné 8 eur