Square Samuel Paty

„Jen Paříž je hodna Říma a Řím je hoden Paříže“ . Toto tak trochu domýšlivé heslo najdete v malém parčíku v Latinské čtvrti. Je umístěno na soše římské vlčice, kojící Romula a Réma, kterou Paříži jako svému družebnímu městu věnoval v roce 1962 Řím. Tato věta se stala motivem jejich spolupráce, která zůstává jedinečná, protože pro obě města je to jediná družba, kterou kdy navázala.

Parčík, ve kterém socha vlčice stojí, najdete přímo před Sorbonnou, na jejíž průčelí je z parku dobrý výhled. Park bývá během dne plný studentů, kteří sem často chodí nejen kvůli odpočinku mezi dvěma přednáškami, ale i kvůli starému rituálu, spojenému se sochou filosofa Michela de Montaigne, autora slavných Esejů, která je umístěná přímo u vchodu do parku. Podle tradice je totiž nutné si před každou zkouškou pohladit filozofův střevíc, jehož špička je proto oblýskaná do zlatova.

Sochu vytvořil sochař Paul Landowski a Paříži ji daroval v roce 1934 jistý doktor Armengaud. Zajímavé je, že socha byla původně z bílého mramoru a že byla v roce 1989 nahrazena touto bronzovou kopií, která studentskou tradici osahávání přece jen lépe snáší.

Socha francouzského pedagoga Octava Gréarda

Kromě dalších dvou soch, a to francouzského pedagoga Octava Gréarda z roku 1909 a malíře Pierra Puvis de Chavanne z roku 1924, parčíku vévodí především pohled na mohutné středověké zdi Národního muzea středověku Cluny. To jsme tady na blogu sice už viděli před více než deseti lety, ale protože k němu byly při nedávné rekonstrukci dostavěny nové vstupní prostory a vystavené sbírky byly znovu jinak uspořádány, ještě se tam brzy jednou vrátíme.

Na starých mapách najdete park pod názvem Square de la place Paul Painlevé, na ještě starších, předválečných, jako place de la Sorbonne. V roce 2021 byl park přejmenován na počest profesora historie a geografie Samuela Patyho, který byl zavražděn 16. října 2020 islamistickým teroristou v Conflans-Sainte-Honorine.

5. obvod, Square Samuel Paty