Znovuotevření Jardin Albert Kahn

Už je to deset let, kdy jsem tady poprvé psala o zahradě, kterou založil bankéř a mecenáš Albert Kahn na pozemcích, které zakoupil na přelomu 19. a 20. století v blízkosti svého domu v Boulogne-Billancourt těsně za hranicí Paříže. Na více než čtyřech hektarech pak vybudoval v miniatuře obraz svého ideálního harmonického a propojeného světa. V zahradě se prolínalo několik krajinářských a přírodních typů jeho ideální představy o zahradách, od japonské vesničky, přes typickou francouzskou a anglickou zahradu, hluboký vogézský les, mokřady s vodními rostlinami a prériovou louku, přecházející na jedné straně do jehličnatého lesa s cedry a borovicemi a na druhé do listnatého lesa s typickým evropským porostem.

Kromě zahrady zde však Albert Kahn založil i centrum, které prezentovalo jeho bohaté sbírky fotografií, filmů a dokumentace z cest po celém světě a při kterém sídlily i některé společenské, veřejně prospěšné i ekonomické nadace, které založil nebo se kterými spolupracoval. Jeho společenská a především bankovní a burzovní činnost však nepřežila krizi na konci 30. let minulého století. Po jeho krachu zahradu i s muzeem odkoupilo vedení departementu Hauts-Seine, které ji udržovalo, rozšiřovalo a po rekonstrukci v 60. letech zpřístupnilo veřejnosti.

Omezené prostory dokumentačního centra a muzea však časem nestačily vývoji a užívání a proto se celý areál v roce 2015 uzavřel. Muzeum v následujících sedmi letech dostalo novou moderní budovu podle návrhu japonského architekta Kengo Kuma a zahrada další nezbytnou renovaci. Znovu se celý areál otevřel 2. dubna letošního roku.

Centrální část pozemku zabírá francouzská zahrada se secesním skleníkem s tropickými rostlinami. Jeho okolí je tvořeno geometrickými květinovými záhony a v této roční době se prakticky proměňuje na růžovou zahradu.

Francouzská zahrada přechází plynule bambusovým lesíkem do japonské zahrady s uměle vytvořenými pahorky, protkanými klikatými cestičkami, dvěma japonskými dřevěnými mosty nad potokem a jezírkem s červenými a zlatými japonskými kapry koi. To vše je obrostlé miniaturními dřevinami a kvetoucími keři a zastíněno vysokými stromy.

Japonská zahrada zabírá velkou část pozemku, sousedící přímo s muzeem. Těsně u jeho zdí najdeme japonskou vesničku, postavenou Albertem Kahnem ze tří domků, které přivezl ze svých cest po Japonsku, a vybavenou typickými japonskými kamennými lucernami a sochami.

Na druhé, vzdálenější straně pozemku, se pak můžeme projít modelem vogézského lesa, s velkými balvany, divokým porostem a roklemi. Přivede nás do něj visutý most.

Z Vogéz se pak přes anglickou zahradu plynule přesuneme do listnatého lesa, kterému podle barvy podzimního listí říkají „zlatý“. Na něj navazuje květinová louka, která zde představuje prériový typ krajiny, a o něco dál rozvodněný potok, kapradiny a rákosí zase lesní mokřady.

Jednou z nejkrásnějších částí zahrady je místo pod věkovitými modrými borovicemi a cedry.

Zahrada je doplněna i několika stavbami – kromě japonských domků, které jsme viděli nahoře, je to i samotná vila Alberta Kahna, ve které měl právo dožít až do své smrti v roce 1940, přestože už nebyl majitelem, nebo švýcarská chata ve vogézském lese a další menší stavby. Přístupná pro veřejnost je pouze ta, ve které jsou v knihovně uloženy Kahnovy autochromy – skleněné desky s barevnými fotografiemi, které bankéř pořizoval při svých cestách. Další fotografie, filmy, dokumentace a předměty, včetně Kahnova deskového fotoaparátu, jsou uspořádány uvnitř nové budovy muzea, a to jak formou stálé výstavy, tak při krátkodobých výstavách.

Ačkoliv je to neuvěřitelné, nemám jedinou fotku z interiéru nového muzea – je to úžasná stavba z kovu, světlého dřeva, bambusu a skla a snad ji vyfotografuji někdy jindy, tak aspoň exteriér z pohledu od stanice metra na náměstí Rond point Rhin et Danube a video z jejího vzniku.

Retour en images sur le chantier du nouveau musée Albert-Kahn from Département des Hauts-de-Seine on Vimeo.

Jardin et musée Albert Kahn, 2 rue du Port, Boulogne-Billancourt

Jak se tam dostat: metro 10, konečná stanice Pont de Saint-Cloud

Otevřeno: denně kromě pondělí, duben-září od 11 do 19 hod, říjen-březen 11-18 hod. Jednou měsíčně do 22 hodin, nejbližší termín je 5. července.

Vstupné: 8 eur, do 26 let zdarma. Po znovuotevření je o zahradu velký zájem, doporučuji proto koupit vstupenky předem TADY. V žádném případě nevolte víkend nebo svátky, i ve všední den a před turistickou sezónou tam byly davy lidí.

1 komentář: „Znovuotevření Jardin Albert Kahn