La Seine Musicale

Hudební Seina. Přesně tak, jak říká nadpis dnešního příspěvku, se jmenuje nová koncertní hala, která byla otevřená v dubnu koncertem Boba Dylana na jihozápadním předměstí Paříže na ostrově Seguin, na kterém ještě před několika lety stály staré a zpustlé tovární haly firmy Renault. Celý ostrov prošel oproti své minulosti razantní proměnou, na kterou se podíváme někdy příště. Dnes vás provedu touto novou stavbou, která je úchvatná a nad kterou si musím povzdechnout, že Francouzi dokázali v krátké době postavit, kromě jiných moderních staveb, tři špičkové koncertní sály, zatímco Praha do kultury (a ani do moderní architektury) neinvestuje ani korunu.
Tak pojďte se mnou na jih Paříže tak trochu závidět.

 

Stavbu navrhl japonský architekt Shigeru Ban, společně s francouzským architektem Jeanem de Gastines. Tím, co na ní upoutá už z dálky na první pohled, je skleněná, lehce zploštělá kulovitá nadstavba, ve které se skrývá auditorium. Protíná ji osa, ke které je připevněná soustava fotovoltaických panelů, která se otáčí kolem koule podle polohy slunce. Vyrobená elektřina slouží pro provoz celého komplexu.

Samotná budova není na první pohled vidět. Je zasazená do hloubky a její střechu překrývá zahrada, na kterou se dá vystoupat po širokém schodišti vedle hlavního průčelí, překrytého obří obrazovkou. Průčelí je otočeno k vyústění lávky, která ostrov protíná a propojuje tak města Boulogne-Billancourt a Sèvres, která leží na protilehlých březích Seiny.
Ta část stavby, která z budovy vystupuje do výšky, je obložena zrcadlovými panely, které odrážejí zahradu a stávají se tak téměř neviditelnými. Je to efektní a přitom vlastně jednoduché.

O velikosti komplexu se přesvědčíme, až když ho začneme obcházet. Bílé zdi vystupují téměř rovnou z vody a zabírají velkou plochu západní části ostrova.

Na úplné špičce ostrova bude parčík, který ponese jméno sochaře Augusta Rodina; zatím se můžeme jen dohadovat, jestli v něm bude umístěná i některá z jeho soch, protože park ještě není dokončený a přístup k němu kryje ohrada. Jakmile bude hotový, bude se k němu sestupovat po schodech z terasy, která vznikla na západním konci budovy. Tudy jsme se také tentokrát vydali dovnitř. Celá budova je průchozí a její páteř tvoří foyer, které má 1000 m2. Pro zvědavce bývá otevřen právě jen tento prostor. Do sálů je zatím přístup jen při produkcích, ale od září by měly být umožněny organizované prohlídky.

Schodiště před vstupem do kulovitého auditoria. To má sedadla rozmístěná kolem středového pódia a vejde se do něj 1 150 diváků. Kromě něj je na opačné straně budovy velký sál pro 4000 diváků; to v případě, že budou všichni sedět. U některých koncertů populární hudby je plánováno až 6000 sedících i stojících diváků.

Dole je vidět prostor před vstupem do tohoto velkého sálu v pohledu od hlavního vstupu.

 

Pohled z vrcholku schodiště na zbytek ostrova a oba břehy Seiny

Budova je otevřená zdarma od úterý do neděle od 11 do 19 hodin, střešní zahrada je přístupná ve stejnou dobu od středy do neděle.

La Seine Musicale
Île Seguin
Boulogne-Billancourt

Jak se tam dostat: metro Pont de Sèvres (linka 9), poté asi pět minut pěšky vlevo podél Seiny k lávce

 
 
 

3 komentáře: „La Seine Musicale

  1. David 30.6.2017 / 18:14

    O tom vůbec nepochybuju 😦 To by ale nejdřív někdo musel s něčím takovým přijít. Tohle vypadá prostě fantasticky!Závist je zlá, zlá,říkej si, že to nevadí,však mě už zase straší,že zítra lehce dalšíkus mého srdce nahradí.Závist je zlá, zlá,je celá hebká, mámivá,jen si s ní do kola skočitco si však proboha počítkdyž nic jiného nezbývá?A to je, obávám se i tento případ. No, takže pro všechny souzávistivce dva odkazy:Na prvním najdete super záběry z dronu – hlavně té stavby, ale i zbytku ostrova.https://www.youtube.com/watch?v=ZQG5ZUpkmYINa druhém jsou záběry zblízka i zevnitř a pár krátkých rozhovorů, včetně jednoho z architektů.https://www.youtube.com/watch?v=EhL8_FbMQIQ

    To se mi líbí

  2. Michal Ptáček 30.6.2017 / 12:32

    Ano, my v Praze můžeme jen závidět. A i kdyby, byl by schopen bývalý prezident se svou kamarilou vyrazit na protizteč a připoutávat se k bagrům…

    To se mi líbí