Ostrov Saint-Germain / Île Saint-Germain

Při dnešním nedělním výletu se podíváme na ostrov Saint-Germain na jižním okraji Paříže. Technicky patří sice už pod obec Issy-les-Moulineaux, ale přiveze vás k němu pohodlně pařížská MHD. Jižní konec ostrova je zastavěný rodinnými domky a nízkými činžáky, zatímco celá severní část, která dřív byla vojenským prostorem, je od 90. let minulého století veřejným parkem. A právě do něj se dnes podíváme. 


Na severním výběžku ostrova stojí 24 metrů vysoká plastika s názvem Figurová věž, kterou vytvořil Jean Dubuffet. V roce 1967 zhotovil maketu věže, ale až v roce 1985 bylo rozhodnuto o jejím umístění právě sem na ostrov. Ke vztyčení věže došlo těsně po Dubuffetově smrti v květnu 1985. Věž je vyrobená z epoxidu, pomalovaného polyuretanovými barvami v typických Dubuffetových odstínech červené a modré s černými liniemi. Ty znázorňují abstraktní postavy.

Věž, kterou jsem znala donedávna jen z fotek na internetu, byla jedním z důvodů, proč jsem se na ostrov už dlouho chystala. Měla jsem představu, jak se k ní vydám přes ten rozlehlý trávník, jenže chyba lávky, ten byl v červenci ohrazený a nepřístupný, protože byl těsně po rekonstrukci po tom, co ho při červnových záplavách zalila voda (z celého ostrova tehdy nad vodou trčela právě jen věž). 


Na ostrově je kromě rozlehlé centrální plochy s přirozenou loukou, lemovanou kamennými zídkami, řadami keřů a stromořadími, umístěno taky několik ohraničených tématických zahrad. Mně se nejvíc líbila ta, kde kromě levandule kvetly i další letničky, které obklopují altánek a starý mohutný kmen stromu, umístěný uprostřed záhonů jako totem.


Nechybí tady samozřejmě ani tradiční pařížské úly


Na ostrově najdete jízdárnu, kromě toho taky restauraci a v dřevěné stylové budově i kanceláře nějakého dokumentačního centra


Z vyvýšených břehů se můžeme podívat po obou stranách ostrova na obě ramena Seiny a na obce na jejích březích – na pravém je to Issy-les-Moulineaux, na levém Boulogne-Billancourt. Po obou stranách kotví parníky i obytné lodě.

Na ostrov se dá dostat z obou mostů, které ho protínají – Pont de Billancourt (k němu vede východ, který vidíte nahoře na fotce) a Pont d´Issy-les-Moulineaux.

Jak se tam dostat: RER C – stanice Issy-Val de Seine nebo Les Moulineaux nebo tramvaj T2 (stanice Les Moulineaux) od Porte de Versailles)

7 komentářů: „Ostrov Saint-Germain / Île Saint-Germain

  1. RO 26.2.2018 / 14:51

    Řecko náleží mezi nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou u moře. Dají se tu najít místa, ležící stranou masové turistiky i moderní a špičkové hotely pro nejnáročnější. Podívat se dá na celou řadu ostrovů, patřící Řecku. Například na Santorini, Krétu, Korfu, Zakynthos nebo Karpathos.

    To se mi líbí

  2. Hadys 10.9.2016 / 21:52

    A krásné je to tam i zjara, když všude kvetou narcisky…

    To se mi líbí

  3. Hanka 7.9.2016 / 17:58

    Právě proto, že byl ostrov tak vzdálený mě lákal, právě proto, že tam noha turistava už sotva zabloudí, snad jen nohy nadšenců, jako jsou Hanky, Vy a já 🙂 ( já vím, určitě je nás víc 😉 ) Mně se líbil takovou svojí neuhlazeností, nevím jak bych to nazvala, snad že byl hodně přírodní. A k věži jsem kráčela po široké louce, to jo. Brrr, nedovedu si ani představit, že tohle vše bylo pod vodou :-(( Díky za hezkou vzpomínku,letos jsem Paříž musela vynechat 😦

    To se mi líbí