Neuilly sur Seine

Když se vydáme pěšky od Vítězného oblouku dál a dál z centra města směrem k La Défense, po hodné chvíli dojdeme na předměstí Neuilly sur Seine, které leží těsně před mostem přes Seinu, za kterým se už začínají tyčit první věžáky La Défense. Je to klidná, bohatá a noblesní obec, kde bydlí, tak trochu v úkrytu, některé ze slavných osobností a nejeden boháč. 

 
Centrem obce prochází avenue Charles de Gaulle, která je součástí osy, vedené už od Louvru a procházející přes Tuilerijskou zahradu, place de la Concorde, Champs Elysées a Vítězný oblouk až do La Défense. Proto i z Neuilly, přímo od stanice metra, vidíme v dálce Vítězný oblouk. Uprostřed zelené plochy kolem avenue Charles de Gaulle najdeme sochu Sysifa od Hanse Markse z roku 1993.
Když uděláme čelem vzad, už se na nás za fontánou uprostřed křižovatky tlačí skleněné peklo La Défense. 

 
Hned u metra také leží malý kostel sv. Jana Křtitele. Jak ještě uvidíme, není to jediný kostel, který tady najdeme.
 
 

 
La Défense doslova vstupuje i do ulic a vlastně tady ani není, kam se před ni schovat, vidíte ji totiž všude. Půvabu ulic to zas tak moc neubírá, jen nesmíte moc zvedat hlavu.

 


Na konci avenue du Roule narazíme na místní radnici. V letech 1983 až 2002 sem chodil do práce místní starosta, kterým byl nějaký… Nicolas Sarkozy.


Ještě dál za radnicí leží budovy bývalého kláštera s kostelem Saint-Pierre. Klášter dnes slouží pro účely školy. Dovnitř se stejně nedá podívat, tak se raději otočíme a vydáme se po širokém boulevardu d´Argenson směrem k blízké Seině. I tady nás čekají řady starých domů, paláců a bývalých klášterních budov s kostely, které jsou většinou nepřístupné. 

 


Pohled na církevní komplex Institutu sv. Dominika se stejnojmenným kostelem

 
Až úplně na konci bulváru jsem uviděla u hezkého domu se sochou vedle vchodu otevřená vrata s cestičku, vedoucí k nízké kapli, podle mapy zasvěcené sv. Tomáši. Když jsem vstoupila dovnitř, pozdě jsem si uvědomila, že jsem vešla do kláštera. To už mě odchytila jedna z jeptišek a když jsem chtěla rychle vycouvat s omluvami, že bylo otevřeno a že jsem se jen chtěla podívat do kaple, doslova mě přinutila, jen ať jdu dál, že jsou tam sestry, které mi celou kapli ukážou. 

 
Což o to, sestry v kapli byly, ale když začínaly už asi desátý Zdrávas za sebou, tiše jsem odešla a doufala, že mě nikdo nevidí. 


Mým cílem byl blízký můstek přes rameno Seiny, který vede na jeden z ostrovů, který zde řeka tvoří. Je to Île de la Jatte, ostrov proslavený impresionisty. Na jeho jižní špičce najdeme park se spoustou sportovišť a také malý altánek s připomínkou, že právě zde maloval Claude Monet. Já jsem o něm, bohužel, nevěděla, zjistila jsem to až dodatečně, tak snad budete mít víc štěstí, než já, pokud se sem vypravíte.

Jak se tam dostat: metro Pont de Neuilly nebo Les Sablons (linka 1)

2 komentáře: „Neuilly sur Seine

  1. pariz-pro-pokrocile 15.8.2016 / 0:10

    [1]: Katko, tak to mě těší, že můžu přinést něco nového 🙂

    To se mi líbí

  2. Katka 11.8.2016 / 15:48

    Je skvělý, že si mohu prohlédnout Paříž v místech, kam se normálně při klasickém zájezdu nedostanu. Díky!

    To se mi líbí