Jardin Albert Kahn – Zahrada Alberta Kahna

Dnes se podíváme jen kousek za město, na konečnou metra linky 10, která nás zaveze na předměstí Boulogne-Billancourt. Stačí dvacet minut jízdy a dostaneme se do nádherného pohádkového parku, který se rozkládá na břehu Seiny kolem muzea, založeného Albertem Kahnem, bankéřem, který na začátku 20. století vytvořil několik nadací na podporu mezinárodní spolupráce a porozumění mezi národy. Ze svého majetku financoval nejen vytvoření tohoto parku, ale především vytvoření rozsáhlého archívu stereoskopických a autochromatických fotografií a černobílých němých filmů, dokumentujících společenský, politický a ekonomický život, kulturu, zvyky, náboženství a odívání nejrůznějších zemí a národů. Ty tvoří základ sbírek muzea a bývají pravidelně vystavovány na tématických dočasných výstavách.
To, co sem na periferii města láká návštěvníky především, je ale nádherná čtyřhektarová zahrada. Je členěna do několika částí, které vznikaly postupně, jak Kahn přikupoval okolní pozemky, a každá z nich je vytvořená v jiném stylu – najdeme tu nejen francouzskou zahradu, ale i anglickou, vogézský hluboký les s roklemi i japonskou zahradu. Albert Kahn Japonsko několikrát navštívil a na svém pozemku vytvořil nejen zahradu podle japonského stylu, ale i několik typických japonských domků s posuvnými stěnami.
 
 
 

Japonská vesnička

 


Japonská vesnička


Anglický park


Typická anglická „cottage“ v anglickém parku

 
Zlatý les – jeho název je jasný především na podzim, kdy se listnaté stromy zbarví do zlatava

 

 
Modrému lesu daly jméno smrky a cedry

 

 


Na úpatí modrého lesa najdeme i uměle vytvořený mokřad, v němž v tuto dobu kvetou lekníny a stulíky


Na kraji mokřadu leží rozlehlá louka s několika starými stavbami, ve kterých jsou některé technické prostory muzea. Kolem cesty jsou umístěny panely, na kterých najdeme část současné krátkodobé výstavy fotografií z Mongolska, pocházejících z Kahnovy sbírky. Zbývající část je potom vystavena uvnitř v muzeu.

Ve střední části leží ovocná a růžová zahrada. Jejich centrem je bílá konstrukce skleníku s tropickými rostlinami.
 
 

 

 
 

Z francouzské zahrady stačí jen projít bambusovým houštím a dostaneme se do poslední části – současné japonské zahrady. Je plná japonských zahradních kamenných a dřevěných prvků i bonsají a v jejím středu jí dominuje červený japonský most.

 

 

Musée et jardin Albert Kahn
Boulogne – Billancourt, 10-14 rue du Port

 
Otevřeno denně kromě pondělí od 11 do 18 hod, od 1.5. do 30.9. do 19 hod
Vstupné 3 eur, snížené 1,50 eur, děti do 12 let zdarma
Vstup zdarma každou první neděli v měsíci
 
Jak se tam dostat: metro Boulogne – Pont St.Cloud (linka 10). Přestože je konečná už za městem, pořád ještě jsme v zóně 2 a stačí normální jízdenka.
Po výstupu z metra zahnout na malém náměstí první ulicí doleva a stojíte před muzeem
 
 

 

8 komentářů: „Jardin Albert Kahn – Zahrada Alberta Kahna

  1. pariz-pro-pokrocile 29.7.2013 / 19:40

    [6]: Děkuji za komentář, Mirko,ten park mě taky uchvátila  určitě se tam vydám znovu 🙂

    To se mi líbí

  2. Mirka 29.7.2013 / 14:56

    tady jsem nafotila opravdu hodně fotek….nevěděla jsem, čím se kochat dřív

    To se mi líbí

  3. Jana V. 3.9.2012 / 14:33

    Moc pěkné místo a krásné fotky. Když si představím, kolikrát jsem se během roku stráveného v Paříži blízko tohoto místa pohybovala a o zahradě nevěděla!(Třeba to, jak jsem obdivovala japonskou zahradu v Toulouse a nenapadlo mě, že je v Paříži taky…) Rozhodně řadím na seznam věcí, které chci příště navštívit…

    To se mi líbí

  4. Et un couteau dans le coeur de Paris... 13.8.2012 / 8:19

    Opět děkuji. Za možnost projít se místy, které mi po ránu jen tak prostě a příjemně prosvětlily čas.Ještě že existují hlavy s nápady, jako je tento (zahrada). Je to hodně dobře právě teď, kdy se z rybníků plných bahna loví "jakobyzprávy o světě"…  Ale důležité jsou i hlavy další. Třeba ty, jež dovedou ukázat tyto nápady v jiném úhlu pohledu, než oficiální průvodci.Dokážete vyjádřit fotografiemi světla i polostíny těch míst.

    To se mi líbí