Street art v nemocnici Necker

Nadace Jeana Dubuffeta, kterou jsme tady viděli minule, leží přímo u křižovatky rue de Sèvres s boulevardem du Montparnasse. Na opačné straně křižovatky stojí mohutná skleněná budova, která je součástí dětské nemocnice Necker. Její historická část, která byla při svém založení v roce 1778 vytvořena z bývalého benediktinského kláštera, se táhne podél rue de Sèvres. Odtud je přes mřížovou bránou vidět na ploše mezi starou a novou částí nemocnice vysoký pestrý sloup se siluetami postaviček. Je to dílo jednoho z nejznámějších amerických street artistů Keitha Haringa. Na blogu jsme ho sice už viděli před více než deseti lety, ale protože se jeho okolí trochu změnilo, podíváme se dovnitř znovu.

Keith Haring, narozený v roce 1958, byl jedním z propagátorů street-artu a grafického stylu malby. Po studiích na výtvarné škole v New Yorku se naplno věnoval nejen běžné tvorbě, ale také malbě na zdi, inspirované graffiti, nejprve v New Yorku, ale brzy prakticky v celém světě. Velmi záhy se proslavil a jeho poznávacím znamením se stal typický grafický panáček, načrtnutý černou linkou. Keith Haring zemřel na AIDS v roce 1990 v necelých 31 letech.

Na dílo Keitha Haringa můžete v Paříži narazit také v kostele Saint-Eustache v 1. obvodu, kde po levé straně kostela ve třetí kapli za sakristií visí jeho triptych s tématem Kristova života.

Dvacet sedm metrů vysoký pestrý sloup uprostřed nemocnice vypadá zdánlivě bez účelu a možná vás napadne, kde se tady vzal. Dnes sice stojí jako solitér, ale v minulosti šlo o schodišťovou věž jedné z nemocničních budov, která byla zbořená v roce 2017. Původně hrozilo zboření i věži, ale nakonec bylo rozhodnuto o jejím zachování a za přispění mecenášů i o restaurování Haringovy fresky, která se v průběhu let stala jedním z jeho nejznámějších a nejcennějších děl.

Zatímco v minulosti byla věž vmáčknuta do malého prostoru mezi starými budovami, dnes stojí jako vysoký totem uprostřed nemocničního parčíku, založeného po jejich zbourání. Jak místo vypadalo v roce 2013 vidíte na spodní fotografii.

Přímo naproti věži, na zdi staré původní budovy nemocnice, najdeme další street art. Jeho autorem je portugalský umělec Alexander Farto, narozený symbolicky v roce 1987, v roce, kdy Haring dekoroval svoji věž. Specialitou Farta, tvořícího pod přezdívkou Vhils, jsou obličeje a postavy, které vytesává kladivem, sbíječkou i výbušninou do omítky starých zdí. V Paříži zanechal několik dalších děl, a i když tvoří prakticky po celém světě, nejvíc jich najdete v jeho rodném Lisabonu.

Stará budova nemocnice byla sice také nedávno zrekonstruována, ale její klášterní strohost žádným zvláštním historickým půvabem nevyniká. Nemocnici založila v roce 1778 Madame Necker, manželka ministra financí Ludvíka XVI., a matka známé spisovatelky Madame de Staël. Už při svém založení byla nemocnice určena dětem do patnácti let a na svoji dobu byla moderní a pokroková. Od roku 1802 nese jméno své zakladatelky. Na nádvoří, které vidíte na fotografii, se dá běžně podívat.

Na spodní fotografii je pak vidět prolamovaná skleněná fasáda nové budovy z roku 2013, tvořící roh boulevardu du Montparnasse a rue de Sèvres, přímo u metra Duroc. Na protilehlém rohu pak uvidíte slepecký ústav, o kterém jsem zde také už psala.

Hôpital Necker, 15. obvod, 149 rue de Sèvres